Logo DuikReizen

Klimaat Bonaire

Het klimaat van Bonaire

Het eiland Bonaire behoort tot de Benedenwindse Eilanden in het Caribisch gebied en is sinds zondag 10 oktober 2010 officieel een Nederlandse gemeente. Daarmee heeft Bonaire meteen de eer het warmste klimaat van Nederland te hebben.
Bonaire heeft een tropisch savanneklimaat (type Aw volgens de Köppen-Geiger classificatie). De temperaturen zijn vrij constant over het hele jaar met maximum temperaturen rond de 30-32 graden die overdag al vrij snel gehaald worden. Zodra de avond ingevallen is zakken de thermometers langzaam totdat er een ondergrens van 23 tot 25 graden gehaald is. Onder invloed van de Caribische Zee en de noordoostpassaat is er slechts weinig variatie in de temperaturen. In de wintermaanden zorgen deze twee elementen ervoor dat het land wat opgewarmd wordt, in de zomer werkt de wind over de relatief op dat moment iets koelere zee juist weer verkoelend. Neem dat laatste woord niet te letterlijk, want echt koel wordt het nooit op Bonaire. Temperaturen onder de twintig graden worden vrijwel nooit gemeten en winterse omstandigheden zoals sneeuw en vorst zijn hier onmogelijk.

Zon

Bonaire is een zonnig eiland met een gemiddeld aantal zonne-uren per dag van acht tot negen uur. Op jaarbasis komt het totaal aantal zonuren gemiddeld rond de drieduizend uit, wat als uitermate zonnig beschouwd mag worden. De blauwe lucht boven Bonaire wordt vaak gemengd met mooie wolkenluchten, die fel af kunnen steken boven de azuurblauwe kust en de diepblauwe lucht erboven. Ongeveer een derde van de tijd is er sprake van een grotendeels of helemaal door wolken afdekte hemel. De kans hierop is ongeveer het hele jaar net zo groot. De kans op een hele dag bewolkt weer of zelfs langer is vooral aanwezig in de periode september tot en met december.

Gemiddelde maximum temperatuur in Bonaire
Januari 30
Februari 30
Maart 30
April 30
Mei 31
Juni 31
Juli 31
Augustus 32
September 32
Oktober 32
November 31
December 30

Gemiddelde minimum temperatuur in Bonaire
Januari 24
Februari 24
Maart 25
April 25
Mei 26
Juni 26
Juli 26
Augustus 27
September 27
Oktober 26
November 26
December 25

Gemiddeld aantal uren zon per dag in Bonaire
Januari 8
Februari 9
Maart 9
April 8
Mei 8
Juni 8
Juli 9
Augustus 9
September 8
Oktober 8
November 8
December 8